MALTA – 

300 aurinkoista päivää vuodessa

Malta on pieni saariryhmä, joka tarjoaa isoja elämyksiä. 3 000 aurinkoista tuntia vuodessa ja lämmin kristallinkirkas merivesi tekevät Maltasta täydellisen ympärivuotisen matkakohteen. Tässä kymmenen elämystä, joita ei pidä jättää väliin seuraavalla Maltan matkallasi.


DeLuxe  4/2020


Malta ja sen sisarsaaret Gozo ja Comino soveltuvat mainiosti ympärivuotiseen matkailuun. Tarjolla on kulttuuri-, maku- ja aktiivielämyksiä, jollaisia niin moni nykyään kaipaa. 


Pohjois-Afrikan läheisyys ja Saharan aavikkotuulet takaavat miellyttävän ilmaston ympäri vuoden. Maltan valtteina ovat 300 aurinkoista päivää vuodessa, leudot illat ja lämmin merivesi. Kävijöille on luvassa kesälämpötiloja varhaiskeväästä loppusyksyyn, ja terasseilla riittää väkeä jopa tammikuussa.

Kristallinkirkkaat vedet

Turkoosinsininen meri on aina lähellä, ja auringon lämmittämillä kallioilla näkyy siellä täällä portaita, joita pitkin pääsee alas kristallinkirkkaaseen veteen. Purjehdi nähtävyydeltä toiselle, sukella sinisiin syvyyksiin tai kokeile kalaonneasi. Pienen Cominon saaren sininen laguuni on snorklaajien ja purjelautailijoiden paratiisi sekä täydellinen päiväretkikohde. Sen vitivalkoinen hiekkaranta on yksi Maltan hienoimmista uimapaikoista. Comino on kolmesta saaresta pienin, ja siellä sijaitsee vain yksi hotelli.

Jännittävää historiaa

Ritarilinnoja, palatseja ja muinaisia kivikaupunkeja – Maltan uskomaton historia lisää entisestään kohteen kiehtovuutta. Täällä ovat riehuneet niin foinikialaiset, karthagolaiset, roomalaiset kuin arabitkin. 


Pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde, jossa voi selvästi nähdä ristiritariajan jälkiä. Vaeltele historiallisissa kortteleissa ja nauti arkkitehtuurista, jossa talojen hiekankeltaiset julkisivut tuovat valoisuutta kapeille kujille ja aukioille. Kaupungin huipulla sijaitsee vehmas puutarha Il-Barrakka ta’ Fuq, josta näkyvät keskiaikaiset kaupungit Senglea, Vittoriosa ja Cospicua korkeine linnoitusmuureineen. Ne ovat kaikki suosittuja retkikohteita.


Ehdoton käyntikohde on niin ikään keskiaikainen Mdina, jota pidetään yhtenä Euroopan kauneimmista kaupungeista. Mdina oli Maltan ensimmäinen pääkaupunki, ja sen nimi tarkoittaa ”hiljaista kaupunkia”. Autottomilla kaduilla kävellessä voi kokea päätyneensä keskelle satua.

Tutustu Maltaan makunystyröilläsi

Malta on täydellinen kohde kaikille ruokaharrastajille. Meri kuhisee kalaa ja äyriäisiä, ja maaseudulla pöydät notkuvat auringossa kypsyneistä hedelmistä ja vihanneksista. Malta on omaksunut Italian ja Pohjois-Afrikan keittiön parhaat puolet ja tehnyt niistä oman yhdistelmänsä. Täällä tarjotaan hyvin erilaisia ruokalajeja, joihin on otettu vaikutteita saaria aiemmin asuttaneilta kansoilta. 


Tutustu Maltaan makunystyröilläsi ja nauti viinitilojen ja palkittujen ravintoloiden antimista. Herkkusuille on tarjolla kolme Michelin-ravintolaa, joilla kullakin on yksi tähti. Aitoja ja alkuperäisiä makuelämyksiä kaipaavien kannattaa matkustaa perinteiseen Marsaxlokkin kalastajakylään, jonka satamassa keinahtelevat Maltalle niin tunnusomaiset värikkäät kalastajaveneet. Nauti lounaasta jossakin kylän monista viihtyisistä kalaravintoloista.

Kulttuurivaikutteiden valtava kirjo

Maltan historia ulottuu 7000 vuoden päähän, joten sen saarten kulttuuriperintö on lyömätön. Tämä näkyy niin arkkitehtuurissa kuin taidekokoelmissakin. Erityisen kiinnostavan Maltasta tekee se, miten maahan ovat aikojen saatossa vaikuttaneet sekä Italia että Englanti. Malta on vähän Lontoota ja vähän Sisiliaa höystettynä afrikkalaisilla ja arabialaisilla vaikutteilla. Kulttuurikirjo näkyy kaikesta – musiikista, teatterista, ruoasta ja viihteestä – ja tekee Maltasta hyvin eksoottisen ja moniulotteisen matkailijan näkökulmasta.

Valloittavia vaellusreittejä

Malta ja Gozo ovat itsestään selviä matkakohteita kaikille, jotka haaveilevat kunnon vaelluslomasta tai vaihtoehtoisesti rentouttavasta aktiivilomasta. Saarten leuto ilmasto on syksyisin ja keväisin omiaan vaeltamiseen ja muuhun liikuntaan. Saarilta löytyy kaiken tasoisille ja -ikäisille sopivia vaellusreittejä ja -polkuja, jotka kulkevat pitkin rantoja, yli mäkien ja läpi kylien. 


Maltan saarella on paljon hyviä vaellusreittejä Mellieħan, Dinglin, Għar Lapsin, Fawwaran ja Wardijan ympäristössä, saaren koko pohjoisosassa sekä etelärannikolla, jossa voi kulkea kalastajakylien ja Delimaran niemen poikki. Monia hyviä rannikkoreittejä löytyy myös Gozolta. Esimerkkeinä voidaan mainita Ta’ Dgiebin alue San Lawrenzin kylän lähellä, Ġordan Lighthouse -majakan ympäristö Għasrin kylän tuntumassa, Ħondoq ir-Rummien Qalan lähistöllä ja San Blas Valley, jonne pääsee Nadurin kylästä. Maltan ja Gozon välissä sijaitseva, vain 3,5 neliökilometrin kokoinen Cominon saari on sekin oivallinen paikka patikointiin.

Hylkysukellusta 

Malta tunnetaan yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista. Maltan matkailuneuvosto ja saaren vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä vastaava UCHU-yksikkö ovatkin laatineet listauksen Maltan lähivesien monista historiallisista laivahylyistä. Niiden joukossa on Välimeren vanhin, yli 2 700 vuotta vanha hylky, sekä useita ensimmäisen maailmansodan aikaisia sotalaivoja. Kaikki kohteet löytyvät matkailuneuvoston verkkosivuilta, mutta niissä saa vierailla vain UCHU:n hyväksymien sukelluskeskusten matkassa.

Elokuvien kuvauspaikkoja

Maltan saarten kaunis rantaviiva ja luonto sekä maailmanperintöarkkitehtuuri ovat tarjonneet vuosien varrella puitteet monille elokuvatuotannoille. Täällä on kuvattu esimerkiksi kohtauksia Game of Thronesin ensimmäisestä kaudesta, jonka kuvauspaikoista voidaan mainita Mdina, Rabatissa sijaitseva Pyhän Dominicuksen luostari sekä Mtahlebin kalliot.


Muita saarilla kuvattuja suurelokuvia ovat Gladiator (2000), U-571 (2000), Monte Criston kreivi (2002), Troija (2004), München (2005), World War Z (2013), Captain Phillips (2013) sekä edesmenneen Robin Williamsin tähdittämä Kippari-Kalle (1980), jonka kuvauspaikka on yhä suosittu matkailunähtävyys. Viimeksi Maltalla on kuvattu uusinta Jurassic World -elokuvaa, joka tulee teattereihin kesäkuussa 2021. Kuvauksia on tehty esimerkiksi Vallettassa, Vittoriosassa, Mellieħassa ja Pembrokessa.
Info
Lisää vinkkejä ja inspiraatiota: 
www.visitmalta.com
Share the page on social media
Share