KV Restaurantsin Kristian Vuojärvi: 

”Emme jää tuleen makaamaan”

KV Restaurantsin toimitusjohtaja, huippukokki Kristian Vuojärvi muistaa varmasti vuoden 2020 mullistavan tapahtumasarjan lopun ikäänsä. Ahkeran ja positiivisen entreprenöörin unelmat joutuivat kovalle koetukselle Suomen ravintola-alaa rankasti runtelevan pandemian kourissa. DeLuxe-lehti luotasi alati periksiantamattoman Kristianin mietteitä kaoottisen kalenterivuoden kääntyessä kohti loppua.


DeLuxe 4/2020
Teksti   Juhani Nurmi
Kuvat   
Jussi Eskola36-vuotias Kristian Vuojärvi tunnetaan ahkerana ja ansiokkaana kokkina, joka haluaa kokeilla uutta ja innostaa ihmisiä entistä syvemmälle kokkaamisen saloihin. Kokkaamisen tulee olla hauskaa puuhaa, ja siitä tulee nauttia täysin siemauksin. Kristian uskoo aidosti, että ”jokaisessa meissä piilee mestarikokki – kunhan se vain houkutellaan ja kaivetaan esiin oikealla tavalla.” 


Kristian Vuojärvi on myönteisen persoonansa ansiosta ihanteellinen suomalaisen keittiötaiteen lähettiläs ja sanansaattaja. Hän on myös yksi DeLuxe-lehden lanseeraaman uuden Weekend Menu -konseptin keskeisistä keulahahmoista.

2020 – koettelemusten vuosi 

2020 oli vuosi, jolloin yksi Kristianin suurista haaveista vihdoin täyttyi: ranskalais-skandinaavista keittiötä edustava W30-ravintola avattiin Wuorion historiallisessa talossa Helsingissä, osoitteessa Unioninkatu 30. Kokkikoulu Espasta oli tarkoitus tehdä entistä näkyvämpi brändi, ja laajentaa kokkauksen ilosanomaa Suomessa sen välityksellä. 


Maaliskuun alussa kuitenkin kaikki muuttui kertaheitolla. Maailmalta kantautuneet uutiset Covid-19:sta muuttuivat monen suomalaisen kohdalla salamannopeasti karuksi todellisuudeksi – ja traagisimmillaan jopa pahimmaksi painajaiseksi. Koronaviruksen aiheuttama pandemia levisi maassamme kuin kulovalkea. Se heitti roppakaupalla kapuloita myös sympaattisen loviisalaisravintoloitsijan rattaisiin. Juuri kun hän oli saavuttanut yhden uransa unelmista.

”Tuleen ei jäädä makaamaan”

Ravintola-ala on saanut Suomessa siipeensä pahemman kerran vuoden 2020 aikana. Suuren yleisön luottamus yleisötilaisuuksiin romahti häkellyttävän nopeassa tahdissa. Koronaviruksen aiheuttamat tartuntatapaukset saivat suomalaisessa lehdistössä eniten palstatilaa juuri liittyen erilaisiin yleisötapahtumiin. Niissä oli sairastunut ihmisiä, joiden tartuttamia kanssaihmisiä jouduttiin alkaa jäljittää isoissa ketjuissa. 

 
Iso vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Sitä ei voitu enää saada tekemättömäksi. ”Maito oli kaatunut lattialle pahemman kerran – eikä sitä parane koskaan jäädä itkemään. Me suomalaiset emme ole olleet koskaan tunnettuja siitä, että jäisimme tuleen makaamaan pitkäksi aikaa. Pikemminkin päinvastoin. Uskon kyllä, että tästäkin kriisistä selvitään vielä hulmuavin purjein, kunhan aikaa vain kuluu jonkin verran. Mutta moni kaltaiseni yrittäjä tulee kärsimään pahasti, elleivät he kykene sopeutumaan nopeasti vallitsevaan tilanteeseen”, Kristian Vuojärvi toteaa mietteliäänä.
Virtuaaliversio Kokkikoulu Espasta 

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta Kristian Vuojärvi katsoo luottavaisena, ja olosuhteisiin nähden jopa yllättävän toiveikkaana tulevaisuuteen. Samalla hän tunnustaa DeLuxe-lehdelle ravintola-alan tilanteen olevan kaikille yrittäjille erittäin haastava.


”Kyllä rehellisyyden nimissä vaatii aikamoista luovuutta, että asiakkaita saadaan palveltua ja tarjottua heille niitä elämää suurempia elämyksiä, joiden eteen pyhästi vannomme. Käynnistimme jo keväällä virtuaalisen version Kokkikoulusta Espasta, kun näimme mihin suuntaan pandemia on kehittymässä. Olemme järjestäneet jo useita virtuaalisia kokkikouluja asiakkaillemme. He osallistuvat niihin joko kotona tai yrityksen tiloissa. Yksin, pareittain tai pienissä turvallisissa ryhmissä. Ruudun välityksellä minä opastan heitä ja laitan heidän kanssaan ruokaa.”


Kristianin mukaan yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta uutta kokkikoulukonseptia kohtaan, koska se koetaan ennen kaikkea erittäin turvallisena – ja silti tarpeeksi informatiivisena ja interaktiivisena.
”Vaikka suomalaisilla ei olekaan juuri nyt mahdollisuutta kokoontua vapautuneesti, onneksi monet työnantajat haluavat pitää huolta työntekijöidensä henkisestä hyvinvoinnista ja viihtyvyydestä. Tällainen virtuaalinen kokkikoulu voi olla myös työnantajan palkinto työntekijöille siitä arvokkaasta ja sitkeästä työstä, jota he tekevät näinä haastavina ja vaikeina aikoina. Kysyntä on ollut mukavanlaista, erityisesti nyt loppuvuodesta.”


Nopeista lounaista vaativampiin illallissetteihin

Kristian kertoo, että virtuaalinen versio Kokkikoulu Espasta tulee löytymään samasta linkistä kuin aiempi versiokin. ”Koronan aikana olemme kuvanneet ja leikanneet jo useita sessioita. Niistä tulee linkki verkkokauppaamme, josta asiakas voi ostaa, ladata ja katsella erilaisilla vaikeustasoilla varustettuja kokkikoulukursseja. Valmiit kokkikoulut pohjautuvat erilaisiin teemoihin. Kursseissa lähdetään liikkeelle simppelistä kokkaamisesta, kuten esimerkiksi etätyöläisen lounaasta ja muiden helppojen kotiruokien nopeasta valmistamisesta kotioloista. Näistä siirrytään sitten vaativampaan illallistason ruokalistaan.”
Kristianin mukaan videoiden valikoima tulee olemaan kattava monine eri ruokalajeineen. ”Asiakas opettelee valmistamaan helposti 15–20 minuutin ruokalajeja, kehittyen hiljalleen valmistamaan useamman tunnin kestäviä illallissettejä. Tarkoituksemme on tuottaa lisää näitä ostettavia kursseja verkkokauppaan, josta niitä voi ostaa pala kerralla, ja myöhemmin jopa hieman kunnianhimoisemmassa muodossa, kuukausityyppisellä maksulla. Tuolloin asiakas saisi säännöllisemmin hyödyllistä kokkikouluoppia videoina.” 


Harhaanjohtavaa hallitustiedotusta koronasta

Kristian Vuojärvi ei ole ollut lainkaan tyytyväinen valtiovallan ja median toimintaan pandemian käsittelyssä Suomessa. Peittelemätön tuohtumus kuultaa hänen äänestään. 


”Kyllähän meitä ravintoloitsijoita on moukaroitu moneen otteeseen kuluneena vuotena. Ja ihan olan takaa. Asioista on tiedotettu useimmiten päin prinkkalaa. Yksityistilaisuudet ja kokoontumisrajoitukset eivät saisi koskea ravintoloita. Tästä olen jo jonkin verran sosiaalisessa mediassa omilla kanavillani jyrähdellytkin. Meille ravintoloitsijoille kohdistetut ohjeet ovat olleet kautta linjan hyvin harhaanjohtavia ja suorastaan sekavia.”

Varotoimenpiteitä on tiukennettu entisestään

Kristianin mukaan tämä sekaannus on johtanut väistämättä siihen, että asiakkaat ovat kyselleet heiltä huolestuneina, voivatko he olla turvallisesti esimerkiksi W30-ravintolassa kuuden hengen kera. 


”Olemme kertoneet asiakkaillemme, että he ovat tervetulleita ravintoloihimme siten, että niiden kapasiteetti täyttyy maksimissaan 75-prosenttisesti. Tällä hetkellä asiakaskapasiteettimme on vain noin 50 prosenttia, pelkästään jotta voimme taata kaikkien turvallisuuden mahdollisimman pitkälle. Olemme siis itse tiukentaneet entisestään varotoimenpiteitä, jotta asiakkaillamme olisi levollisempi mieli viettää iltaa ravintoloissamme. Hygieniatasomme on aina ollut erittäin korkea, ja tulee sitä olemaan myös jatkossa. Pidämme lisäksi erittäin tarkasti huolta siitä, että asiakkaat tulevat ravintoloihimme porrastetusti.”

Kristian: ”Haluamme asiakkaan huomaavan, että hänestä välitetään” 

Kristian Vuojärvi tähdentää, että moni asia riippuu kuitenkin aina asiakkaiden omasta vastuullisuudesta. Hänen työntekijöidensä toimesta ei tehdä minkäänlaisia kompromisseja asiakkaiden turvallisuuden suhteen.


”Olemme oheistaneet tiukasti kaikkia työntekijöitämme, että jos on nuha, flunssa tai muuten jotenkin heikko olo, niin silloin ei yksinkertaisesti tulla töihin. Meille on ensisijaisen tärkeää, että asiakas huomaa meidän todella välittävän hänestä ja että kannamme vastuullisesti oman kortemme kekoon koskien maksimaalista turvallisuutta ravintoloissamme. Näin ollen toivotamme kaikki DeLuxe-lehden lukijat ravintoloihimme syömään ja viettämään iltaa, koska haluamme heidän nauttivan herkullisesta ruoasta viihtyisässä ympäristössä”, Kristian sanoo lopuksi.


Restaurant W30

Unioninkatu 30

00100 Helsinki 


050 354 8855

w30@restaurantw30.com 


ti-la avoinna klo 16 lähtien

ma ja su suljettu


www.restaurantw30.com


Kokkikoulu Espa

Pohjoisesplanadi 21 B

sisäpiha 4. krs.

00100 Helsinki


Myyntipalvelu arkisin 9-17

050 476 2665

kokkikoulu@kokkikouluespa.fi


www.kokkikouluespa.fi

Share the page on social media
Share